štvrtok 3. septembra 2015

Život na tanieri

Leto sa nám končí, školáci cupkajú svojimi nohami do školských lavíc a ja som rada že vysokoškolský život mi umožňuje ešte nejaký ten deň oddychovať a venovať sa veciam, ktoré mam rada knihy, jóga, varenie, práca, jóga, jóga, cvičenie, jóga :D a už som hovorila že mám rada jógu? Na šporáku sa mi varí žltý mung dál, o chvíľku sa idem pustiť do prípravy koláča pre rodičov a užívam si už aj to sychravé počasie, ktoré je veľmi fajn po tom teple. Už sa teším na tie jesenné dni, keď lístie bude farby zapadajúceho slnka, s radosťou sa zabalím do svetra a ruky si zahrejem hrnčekom teplej kávy a tá vôňa opadajúcich jabĺk :) Ale dosť bolo snívanie, dnes to bude totižto o jedle :) 

Prinášam ďalšie inšpirácie jedál ktoré sa mi vyskytujú na tanieri. Ako som už spomínala, prešla som na rastlinnú stravu a som nadmieru spokojná :). Zatiaľ sa cítim výborne, vôbec nemám problém s tým, že by mi niečo chýbalo ako napríklad syry, jogurty a vajcia, bez ktorých som si nevedela predstaviť život. Na mojom tanieri sa objavuje omnoho častejšie ovocie momentálne favorit číslo jedna je HROZNO s JABLKOM ! ♥  a inak stále veľa zeleninky a cíceru. Recepty sa stále snažím nechať jednoduché, s ľahkou prípravou ktorá nezaberie veľa času a tak to mám najradšej :).
Tak tu je pár mojich inšpirácií pre vás


Tak toto bol taký menší boj s ryžovým papierom, ktorý ako vidíte nedopadol najlepšie. Snažila som sa zo všetkých síl ale tie potvori nie a nie pekne sa naplniť, ostať vcelku a neroztrhnúť sa :D. Ale vôbec mi to nevadilo, lebo som ih nakoniec zjedla k tomu ako prílohu, len som ich postáčala do takých roličiek, čiže to boli vlastne ryžové rezance a k tomu ako vždy kopa nakrájanej zeleninky, avokádo a tofu :)




Tak a toto je jedna pracovná krabička. Fotka je zlá lebo som to pripravovala o 10 večer a vtedy sa najlepšie nefotí :D. A čo že to je ? Veľmi zvláštna kombinácia a vôbec som nečakala, že to bude až také dobré ale BOLO ! Spolu uvaríme amarant a červenú šošovicu. Ku koncu prihodíme natrhaný baby špenát a necháme pod pokličkou odstáť. Osolíme, okoreníme, môžeme posypať lahôdkovým droždím :).


Jedna  mojich najobľúbenejších večerí. Naparená cuketa ja viem že ju mam všade, ale naozaj mi neskutočne chutí  a k tomu omáčka z paradajok a červenej papriky. Jednoducho paradajky a papriku nakrájame na menšie kúsky, hodíme do hrnca a necháme variť tak cca 15-20 min, kým sa paradajky nerozvaria a paprika trochu nezmäkne. Potom rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme soľ, cca 1 PL jablčného octu a a 2 PL psyllia na zahustenie. Dobre premiešame a necháme chvíľku odstáť. 


A zo smoothiemakerom pracujem povinne a pravidelne. Tu je raňajšie zelené smoothie v podobe špenátu, jabĺčka, citrónu, uhorky a stopkatého zeleru. Naozaj osviežujúce :) 


Tu je vidno prejav mojej veľkorysosti , že nikomu nebudem nútiť môj životný štýl :D. Išla som s kamarátmi na chatu, tak sebe som pripravila opečený cícer s korením Americké zemiaky a aby ani kamaráti nehladovali, tak som im pripravila nevegánske pizza slimáky z lístkového cesta. Popravde ale pustili sa najprv do môjho cíceru, čiže mne ostalo smutne vyjedať pukance, ale hlavne, že im chutilo :)


Nefotogenické ale výborné :). Raw raňajky ala maková štrúdla. Večer si zmiešame pohanku, mak, sušené hrozienka, ďatlový sirup, škoricu a všetko zalejeme vodou. Premiešame, ideme spať a ráno zbaštíme :)


Priznám sa že pri servírovaní tohoto jedla naozaj neviem o čo mi išlo ale prísahám, že som sa nesnažila o jing a jang znak aj keď sa to tak môže zdať :D. Zelená časť: cuketa ako inak podusená zo špenátom, žltá časť: uvarený cícer rozmixovaný s tahiny pastou :)


Už som spomínala, že niekedy si rada pridám do svojej raňajšej kaše aj cuketu? Nieje ju skoro vôbec cítiť a kašu krásne zvláčni, zväčší jej objem a ja sa cítim dlhšie najedená :) Vločky som si deň dopredu namočila do vody môžete použiť rastlinné mlieko ale ja som odjakživa navyknutá na vločky iba s vodou a vôbec mi to neprekáža. Ráno k vločkám nastrúhame cuketu na jemno, prilejeme vodu a dáme variť spolu so škoricou. Po uvarení pridáme sladilo, goji  semiačka a necháme chvíľku postáť pod pokličkou. Ozdobíme ovocím :) 


Tento obed som robila mojim rodičom, lebo som im chcela spraviť radosť a už dlho hovorili, že majú chuť na zemiakové placky, tak som im pripravila vegánske, mrkvovo-zemiakové. Veľmi im chutili a nemohli uveriť, že v nich nieje žiadna múka ani vajíčko :). Príprava je úplne jednoduchá len pri vyprážaní s dlho postojíme pri šporáku. Iba postrúhame asi 6 zemiakov a 3 mrkvy a 1 cibuľu a strúčik cesnaku. Zmiešame dokopy. K tomu primiešame 2 PL mletých lanových semiačok, soľ, čierne korenie a trochu kari korenia. Zmes necháme chvíľku odstáť. Vyprážame s primeraným množstvom oleja tak že na panvicu si spravíme lyžicou kopu masy a potom ju roztrieme do strán. Podávame s tofunézou alebo ako moji rodičia, aby to nebolo až moc vegan so zakysanou smotanou a zeleninou :)

Tak na dnes by to asi stačilo, dúfam že ste sa aspoň trochu inšpirovali a že sa vám článok páčil :). Celkom by ma zaujímalo, aké je vaše obľúbené jedlo či už vegánske, vegetariánske, zdravé nezdravé, také ktorého by ste sa nevzdali za nič na svete. U mňa je to cuketa a cícer :D nie som náročná.
Tak vám želám krásny deň a hlavne vždy robte to čo vás robí šťastným.

 ♥

1 komentár:

  1. Skvěláá jídla :) Mám chuť na tu opečenou cizrnu, miluji cizrnuu <3 a tu pohanku s mákem určitě vyzkouším, pohanka i mák patří mezi mé oblíbence :) S rýžovým papírem taky zatím neumím pracovat :D vždy se to snažím krásně zabalit, ale ono to prostě nejde :D

    OdpovedaťOdstrániť